Het harmonieorkest van Christelijke Muziekvereniging "De Bazuin" Oud-Beijerland is de grootste groep muzikanten van alle afdelingen van de vereniging. Het orkest bestaat uit ongeveer 60 leden, waaronder veel jeugd.

Melodie

Het harmonisch orkest bestaat uit een aantal houten en koperen blaasinstrumenten, een of enkele strijkbassen en een slagwerkgroep. De groep houtblazers bestaat uit de klarinetten, waarvan de eerste soloklarinettist de concertmeester is, dwarsfluiten, piccolo's, hobo's, fagotten en de saxofoons. De koperblazers zijn de trompetten, hoorns, trombones, baritons en bassen. Een harmonieorkest onderscheidt zich van een fanfare door de toevoeging van de groep hout-instrumenten aan de koper-sectie.

Ritme en muzikale leiding

Daarnaast wordt het harmonieorkest van "De Bazuin" gecompleteerd door een ritme-sectie, ofwel de slagwerkinstrumenten. Het harmonieorkest van "De Bazuin" staat onder leiding van een professionele dirigent. Door de jaren heen heeft het orkest zich naar de landelijke muzikale (amateur-)top gewerkt en musiceert het op dit moment in de hoogste afdeling. Dit betekent dat het muziekrepertoire veelzijdig en vrij pittig is. Doorstroming naar het harmonieorkest vindt plaats na het behalen van het landelijk erkende B-examen.

Activiteiten

Het harmonieorkest verzorgt concerten in Oud-Beijerland en omstreken en daarnaast luistert zij vele andere evenementen op zoals openingen van winkels en de Nationale Feestdagen. Het orkest, of een daaruit gevormd ensemble, verleent ook hun medewerking aan concerten en CD-opnamen op uitnodiging van andere verenigingen en koren. Tevens neemt zij regelmatig deel aan concertwedstrijden en muziekfestivals. Het orkest speelt muziek van klassiek tot modern, bewerkingen van populaire nummers en originele composities voor blaas- en symphonieorkest. Het repertoire is dus zeer breed, van hedendaagse - en klassieke werken tot aan lichte muziek en, zoals de traditie dat wil, marsen. De muziekcommissie heeft een belangrijke en adviserende stem in de keuze van de te spelen werken. In deze commissie zitten de dirigent, een bestuurslid en een aantal deskundige leden van het harmonieorkest. Om de twee jaar gaat het harmonieorkest op landelijk concours en neemt zij deel aan het Concertfestival van de Hoekschewaardse Federatie.

De Bazuin is een vereniging die veel inzet vraagt van haar leden. Regelmatig worden er concerten gegeven en er zijn regelmatig activiteiten waar het orkest aan deelneemt. Naast de muzikale activiteiten wordt er ook het een en ander georganiseerd voor de gezelligheid en het vergroten van de onderlinge contacten, bijvoorbeeld een filmavond of een barbeque. In 2001 is het orkest op concertreis geweest naar Praag en in 2006 naar Parijs.

Repetities 

Het is altijd mogelijk een repetitie te bezoeken om een indruk te krijgen van het harmonieorkest. Het orkest repeteert iedere woensdagavond van 19.45 - 21.45 uur in het verenigingsgebouw van "De Bazuin" aan het Laningpad 2 (achter De Lindenhoeve) te Oud-Beijerland. U bent van harte welkom.